onsdag, september 26, 2007

BURMAS HJÄLTAR

Många är vi väl som har uppmärksammat situationen i Burma genom nyhetskanalerna. Det är otroligt inspirerande att se dessa munkar som oftast inte för så mycket väsen. Hela världen har att lära av dessa munkar, de demonstrerar fredligt, de demonstrerar lugnt och framförallt demonstrerar de för en god sak. Att militär styr landet kan även kallas för diktatur då det oftast inte handlar om demokrati utan en särskilld maktperson. Dessutom sitter en av de som blev folkvalda i husarrest och om jag inte är helt ute och cyklar har hon suttit där i flera år, många år. Det är verkligen på tiden att världen försöka lösa situationen i Burma men samtidigt räcker det inte med sanktioner och hot utan man måste föra dialog och när det behövs skicka dit FN-trupper för att se till att inget blodsbad återuppstår. Likt det som hände på 80-talet vilket jag dock har läst för lite om för att uttala mig om men kort och gott handlar det om att Burmas folk inte vill att diktaturen ska styra. Hela 100 000 personer demonstrerade för någon dag sedan och pga den stora folksamlingen införde militären utegångsförbud mellan 21.00 - 05.00 och poängterade den burmaniska(?) lagen om att folksamlingar på mer än 5 personer är olagliga och därför är straffbart. Hm, väldigt konstig lag och man kan undra hur den uppstod eller efter vilken händelse. Nä Burma behöver verkligen sin folkvalda regering igen för att ta bort de lagar som är helt borta och för att införa rättvisa. Nu kan ju ifs inte demokrati försäkra alla att det blir ett rättvist samhälle - Irak är ju ett bra exempel men tror dock att situationen i Burma är lättare att tillrättavisa. Dessutom har de ju sina munkar.! Dessa hjältar och jag är övertygad om att de inte kommer att ge sig förren allt är uppklarat. Nu har de nämligen både USA och EU bakom ryggen och då går det inte att förlora. Få väl se vad som händer de närmaste dagarna och ifall militären börja använda vapen mot bl a munkarna. Men det är nog dags att skicka in FN-trupper. Men här har vi manualen för hur demonstrationer ska funka - likt Gandhi för de sin sak genom lugna och organiserade samlingar. Burmas Hjältar - de får gärna rädda Nepal även om det är lite långsökt.!

Måste nämna att det program som sänds vissa eftermiddagar på P3 heter Starkt Material och det får inte missas för det är riktigt bra även om hälften är på skoj.
Dessutom måste jag ju nämna att vårat kära IFK vann derbyt igår mot GAIS och leder nu Allsvenskan vilket jag hoppas de även gör efter säsongen. **

J9

Inga kommentarer: