tisdag, september 11, 2007

P3 - BRA

Lyssnar ibland på nått P 3 program som går vid tre-fyra tiden när jag är på väg till träningen. Vet tyvärr inte vad det heter men det är riktigt bra (ibland) och ofta är det bra. Men det är ett humor program och inte Cirkus Kiev. Ofta drar de upp politik, men mycket från vad som händer just nu. Så även denna gång. Som många vet va ju Carl Bildt och Tobias Billström i Irak på "understanding" resa och för att kanske kolla att demokrati fortfarande finns där. Har ingen aning själv då man mest ser nyheter om bombare. Men det här programmet ringde upp Billström och frågade lite kring deras resa och framförallt då frågor kring irakisk invandring till Sverige. Hur man behandlar asylsökande från ett krigsland, varpå Billström svarade att han inte kan kommentera läget i Irak. Givetvis fick han frågan om han själv inte tyckte det rådde inbördes krig där samt terroristkrig. Återigen gav han svar på att det inte är hans jobb att bedöma läget i Irak då det är Invandrarverkets sak att bedöma. Han påpekade att han kan påverka beslut i asylsökandes fall när han tar ställning i deras situation. Alltså kan inte Billström uttala sig om situationen därborta (anser han) och frågan är om man har hört nått så korkat på bra länge. Det är väl inget snack om hur läget är därnere och detta uttalande gör ju helt klart att han har väldiga begränsningar om bedömningar av helt andra situationer på helt andra platser eftersom det kanske inte är hans sak att bedöma - eftersom det inte är hans jobb och kan påverka vissa beslut. Kompetens brist och givetvis hade han gärna fått avgå, Odenberg hade kunnat ta hans plats.
Har ju varit kritisk till moderatstyre och deras brist på ministerkompetens då två redan avgått (innan Odenberg) och att Billström borde varit en tredje under den tiden. Däremot måste jag ge en eloge till Odenberg som avgår pga militärbantning. Det går inte banta hur mycket som helst och även om svensk militär inte används så ofta så har vi internationellt erkända utbildningar, ligger långt fram i teknikutveckling och rent allmänt har vi otroligt kompetenta militärer. Vi har bl a ett elitförband som utsetts till ett av de absolut bästa genom tävlingar där dessa har vunnit nästan alla gånger. Men snart finns inte försvaret kvar så när som på några båtar och flygplan. Jämförelse med Finland så har de 5 ggr fler soldater som är "redo" så att säga (60 000 mot 300 000). Trots det har de mycket lägre kostnader. Visst lägger vi mycket pengar på vapenutveckling men vi bör iaf ha lika många soldater som Finland i beredskap. Tragiskt. Så helt klart ett stort plus för Odenberg som avstår sin ministerpost då han knappast va minister över nått. Återigen, Odenberg får gärna ta över Billströms jobb.

Notis: Såg ett South Park avsnitt häromdan som hette kanske SuperBestFriends. Apropå dessa bilder med profeten Muhammed. Där var de stora religioners profeter och "Sons" med och där var inte Muhammed bara avbildad utan även gestaltad. Otroligt - men bra. Har inte hört nått om det och jag antar att det inte va ett rykande färskt avsnitt så det är ännu ett tecken på att extremisterna bara reagerar ibland. Så rätt snart så orka de inte bry sig.

Inga kommentarer: