måndag, december 10, 2007

FÄRSK VARA TACK

Det lär väl inte ha undgått så många, överallt på nyheterna och tidningarna. Skolor och gemene man har diskuterat det. ICA:s behandling av färskvaror bland charkprodukter. Man tar färskvaran, kan ta köttfärs, och packetera om varan med ett nytt datum. Vissa har sagt att det har de vetat hela tiden och att det inte är en nyhet men det faktum att det bevisligen är så tror jag ändå chockar många. Man kan bland annat utläsa det av intresset och uppståndelsen runt händelsen. Såg reprisen av Uppdrag Granskning och man blir väldigt upprörd över hela inslaget. Där är en specifik händelse där den man som packetera om varan tappar köttet på marken men tar upp det och fortsätter ompacketeringen. Man klöks nästan bara av att se det!! När man väl har förstått hur det ligger till och att det återigen bara handlar om att få en större vinst blir man inte förvånad. Den drivkraften som många tydligen har, att hela tiden öka vinsten oavsett vilka konsekvenser det får och på vilken bekostnad. Nä, det finns vett och etikett.! Senare i reportaget kommer ju även ursäkterna, beklagandet och förnekandet. Den av de 4 ägarna som reportaget handlade om som jag tyckte var både roligast och värst var han som bytte affär. De visar inslaget för mannen där han ena stunden säger:
- Nu är det min affär, en mycket fin affär, nu är det inte min, nu är det min.
Verkligen patetiskt men även underhållande.
Dessutom han som inte kände igen sina egna lokaler måste nämnas. =)
Däremot var jag lite överraskad över den ena ägaren. Han var nästan från början väldigt misstänkt eftersom Janne Josefsson hade kontaktat honom men han är den som beklaga direkt utan några svepskäl. Lite imponerad till det tillvägagångsättet och även om han givetvis visste om vad som pågick så beklagade han direkt. Få bara hoppas att det inte är tillfällighet utan att det blir en klar bättre skärpning kring färskvaror. Just det, innan jag glömmer det. Det som egentligen var värst var att de etikerar om utländska varor till svenska vilket ökar smittrisk. Dock är det väl inte lika vanligt som att förlänga datumförpackning.

Såg Claes Erikssons film Den Enskilde Medborgaren för någon vecka sedan och faktum är att den var rätt bra. En helt klart politisk film som har en hel del klockrena träffar. Speciellt en som jag fastnade för, hittade dock inte scenen på nätet men ska försöka återskapa den.
Claes spelar en lärare på en skola och visar sambandet mellan en rik person och makt med en röd ballong med ögon:
- Denna röda ballong symbolisera en rik person och luften runtomkring ballongen är världen. Ögonen här visar att denna person framgångsrikt ser vad han vill ha med stadig blick. Tänk dig denna ballong suger åt sig allt mer luft, den tar allt mer av ditt utrymme och din värld. Ballongen blir allt större och får allt mer att säga till om, den blir allt rikare och får större makt. Ballongen blir bara större och större men samtidigt tappar ögonen sin fokus och ser inte längre framåt utan mer på oss andra. Samtidigt som du har mindre att säga till om och mindre att leva med så blir maktpersonen allt mer labil och till slut spricker ballongen och faller pladask ner på marken. Som något trasigt och ihåligt tittar vi andra på den person som för ett tag sedan levde på dig och dina pengar men nu suckar och ber om hjälp. Ballongen vill andas den luft som finns runtomkring, den luft som vi andra andas och som plötsligt blivit mer.

Nu blommade jag ut en hel del men i stora hela så var det ballonghistorien i hans film. Helt klart mycket insiktsfullt och helt klart värt en tanke. Claes Eriksson är mycket duktig på att skriva och missa då inte den youtube länk som ligger på högermenyn. Om Bara B:en. ** Och se gärna filmen med för den är helt klart bra med många bra funderingar.

J9

Inga kommentarer: