torsdag, maj 24, 2007

MARKARYDS VÅRMARKNAD

Det är nu dags för Markaryds Vårmarknad "Marknaden Mitt I Byn" som är en gammal tradition. Den är belägen i centrum och är en mycket trevlig marknad, den är inte så gigantiskt stor som höstmarknaden är och dessutom så ligger den runt centrumgatorna vilket gör den stillsam och vacker.

HISTORIK:
Markaryds Marknad är en av landets äldsta marknader med anor från 1500-talet. På den tiden tillhörde Skåne och Halland det danska riket. Utmed gamla Kungsvägen från Stockholm och söderut var således Markaryd en gränsort och en naturlig handelsplats uppkom. I forna tider bestod mycket av handeln av kreatur men man har under årens lopp mer och mer övergått till allehanda varor. Lika lång tradition som marknaden har är yrket att sälja, och t ex vävskedsknallar från Markaryd vandrade ända bort till gamla ryska tsarriket.

NUTID:
Även om denna står i skuggan till den stora höstmarknaden så tycker oftast ortborna att vårmarknaden är den som är lite trevligare och lugnare. Det är trots allt mest folk runtomkring som går på denna marknad, under höstmarknaden och även för den delen samlarmarknaden (som är störst i Europa) så kommer det fruktansvärt mycket folk utifrån. På de två marknadsdagarna under hösten så är där runt 100 000 besökare vilket känns och är rätt mycket. Vårmarknaden är lite lugnare och dessutom bruka solen skina hela dagen. Få väl hoppas att solen skiner även denna gång.

(Samplat lite från Markaryd IF's hemsida)

J9

Inga kommentarer: